Uncategorized

The Spoon Theory

Hej hej,

Idag lyser solen efter några veckors regn så yogagruppen kunde sitta utomhus och vi har haft en grupp som varit på skogsbad, shinrin-yoku, som just kommit tillbaka efter en tur. Så härligt att se skillnaden på besökarna när de anländer och när de är klara, man kan liksom se hur de blivit mer avslappnade och mer fridfulla av att vara här – det värmer i hjärtat! 

Vanligtvis brukar det vara jag som leder skogsbadet men idag har jag haft fullt upp med en hel del administration och sen beställt en färgskrapa och målarfärg, ska fräscha upp några lister. Älskar att samtala med våra besökare men just idag känns det som en välbehövlig paus att få greja med saker för mig själv. Kom att tänka på skedteorin innan eftersom jag ligger lite lågt på energinivån just nu.

The Spoon Theory skapades av Christine Miserandino och beskriver att man har ett visst antal skedar med energi för dagen, säg12 st. För varje sak man gör försvinner det en sked. Beroende på hur man mår just den dagen kan ta det olika antal skedar för olika saker, vissa dagar kanske man behöver tre skedar för att gå till jobbet, andra dagar tre skedar bara för att orka ta en dusch. Helst ska man ha kvar en sked i reserv när dagen är slut, men ibland behöver man “låna” en sked från nästa dag om det är extra ansträngande och/eller man har låg energi till att börja med. Följden av att “låna” en sked blir att man får mindre energi dagen därpå. 

Kanske låter det lite fånigt att räkna skedar, men det är ett bra verktyg för att förstå sig själv och vilka energiresurser man har att röra sig med. Kan man använda det här verktyget kan det hjälpa en att hushålla bättre med sin energi och planera sin vardag därefter. Det är också ett bra verktyg för att förklara för andra hur man mår, att kunna säga nej en dag för att man “har för lite skedar kvar”. Dessutom kan det vara hjälpsamt för en själv de dagar man känner att man inte räcker till, då får man försöka klappa sig själv på axeln och försöka acceptera att ok, idag behövdes det tre skedar åt att duscha – och det är absolut inte för att man är lat eller ovillig, ibland är det helt enkelt så att skedarna går åt fortare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *