Uncategorized

Skogsbad

Äntligen börjar våren anlända och ger oss ny energi. Varmare grader innebär också att våra populära tillfällen med grön terapi här på Junsele lägercentrum åter öppnats upp. 

Vi hämtar inspiration från det japanska shinrin-yoku, vilket direktöversatt betyder skogsbad och innebär att man ger sig ut i naturen och är fullt närvarande, tar in intryck via alla sinnen, bara är. Alltså ungefär som mindfullness men ännu kraftfullare då träden utsöndrar ett kemiskt ämne, fytoncider, vid beröring som är bra för oss människor. Att krama träd är därmed helande på riktigt! 

I Japan bedrivs också forskning utifrån detta, skogsmedicin kallas det, och det har påvisats att människor mår bättre av att vara ute i skogen. Till exempel har man visat att hjärtat slår lugnare än i staden och att stresshormonet kortisol minskar när man är i skogen i jämförelse med att vara i staden, med andra ord hjälper skogsbad mot stress och ångest. Dessutom får immunförsvaret en extra boost när man vistas ute i skogen. 

Det hela började i slutet på 1970-talet i Japan som en reaktion på att så många japaner dog (och fortfarande gör) till följd av extremt mycket arbete, så kallat karoshi. Myndigheterna i Japan har sedan dess skapat runt 60 områden som är certifierade terapiskogar för skogsbad och det finns särskilda guider utbildade inom shinrin-yoku. Det fina är att det inte bara fungerar i Japan – tvärtom, det går precis lika bra i din närmaste skog eller park! 

Under våra kurser i grön terapi tar vi en gemensam runda här i våra vackra omgivningar som är rika på skog och en stor sjö. Vi lyssnar på fågelsången och vågorna, luktar på mossan och lägger oss ner i den, vi omfamnas av skogens alla färger, dofter och sinnesintryck. Vi går långsamt, stänger av mobilerna och kopplar bort oss från omvärlden för en stund. Men självklart är vi medvetna om den pågående pandemin och erbjuder därför alla gäster desinfektionsmedel när de anländer och håller behörigt avstånd till varandra. 

Vi har två olika rundor att erbjuda, en lite längre tur som även innefattar en lättare picnic, samt en kortare tur, båda turerna är rullstols-anpassade och vi anlitar mer än gärna en tolk om så önskas. Välkomna att höra av er med frågor och önskemål, tillsammans kan vi skräddarsy turen efter era behov och önskemål. Vi ser fram emot att få dela skogens läkande och rogivande förmåga med er!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *